Alergie
25 wrzesień 2012
Alergia jest zmorą już prawie 30% populacji zachodniej, a ilość alergików wciąż wzrasta. Jej zasięg, rodzaje (pokarmowa, kosmetyczna itd.) rośnie z każdym rokiem, zwiększając tym samym zapotrzebowanie na odpowiednie produkty żywnościowe i kosmetyki dla uczuleniowców.
Alergie pokarmowe
Uczulenie na produkty spożywcze jest wyjątkowo uciążliwe. Szczególnie jeśli alergia dotyka różnych grup produktów, w zróżnicowanym stopniu. Osoba uczulona nie jest w stanie w pełni kontrolować składu zjadanych potraw, a ograniczenia żywieniowe zwiększają się. I tak, uczulonym można być praktycznie na wszystko. Wyjątkowo popularne jest uczulenie na nabiał, niektóre owoce, na produkty zbożowe. Za nietolerancję pokarmową wymienionych produktów odpowiada najczęściej laktoza, gluten.

Gluten
Nietolerancja glutenu, zwana celiakią lub chorobą trzewną polega na nietrawieniu nawet najmniejszej ilości tego białka, znajdującego się przede wszystkim w zbożach. Alergia ta powoduje uszkodzenie jelit, niestrawność, a w efekcie niedożywienie, ponieważ organizm przestaje trawić wchłaniać jakiekolwiek składniki odżywcze. Aby unikać glutenu, należy całkowicie wyeliminować go z diety.. Dieta bezglutenowa nie musi być monotonna - makarony, pieczywo i słodycze zbożowe zastąpić można produktami bezglutenowymi, od lat obecnymi na naszym rynku oraz zastąpić je ryżem, ziemniakami, kukurydzą czy soją.

Syndrom kuchni chińskiej
Nietolerancja na glutaminian zwana jest często syndromem kuchni chińskiej. Przez lata na uczulenie występujące po wizytach w restauracjach chińskich oskarżano glutaminian sodu. Okazuje się jednak, że to nie glutaminian, ale nietolerancja orzechów, krewetek i grzybów może wywoływać pieczenie, duszności, bóle głowy czy nawet palpitacje serca.

Laktoza
Alergia na laktozę jest jedną z najpopularniejszych alergii pokarmowych, szczególnie wśród małych dzieci. Wynika ona z braku lub niedoboru w jelicie cienkim enzymu trawiennego – laktazy, która rozkłada laktozę na cukry proste, przez co pojawiają się Skórcze, wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe po wypiciu słodkiego mleka. Aby minimalizować dolegliwości związane z tą alergią należy całkowicie wyeliminować niefermentowane produkty mleczne. Nie jest jednak konieczne usuwanie produktów mlecznych przetworzonych (jogurty, kefiry, sery), ponieważ śladowe ilości laktozy w nich zawarte są tolerowane przez organizm. Należy również spożywać większą ilość produktów mlecznych bez zawartości laktozy i nasion zawierających wapń, ponieważ mogą wystąpić jego niedobory.

Polecane produkty spożywcze:

Olej FitOl – świadectwo jakości ECARF nadawane jest przez Fundację Europejskie Centrum Badań nad Alergiami produktom, które są uznane za odpowiednie dla alergików i spełniające najwyższe normy jakości. Olej rzepakowy FitOl otrzymał takie świadectwo, ponieważ został uznany za całkowicie pozbawiony alergenów, typowych dla produktów zbożowych.

www.rawoods.pl – produkty przeznaczone dla osób cierpiących na alergie pokarmowe. Na stronie internetowej znajdziemy produkty podzielone pod względem zawartości określonych alergenów.

Patrycja Ziętek
comments powered by Disqus
Ilość wyświetleń: 3195



design by fast4net


Google+ Obserwuj w Google+

Od 01.10.2012