Kosmetykopedia
22 luty 2014
Aromaterapia jest jedną z najstarszych dziedzin medycyny niekonwencjonalnej. Polega na wprowadzeniu do organizmu naturalnych substancji chemicznych pochodzących z olejków eterycznych poprzez skórę lub płuca.
W kosmetyce w aromatoterapii wykorzystuje się olejki eteryczne otrzymywane z owoców, kwiatów, skórek owoców, korzeni, kory a nawet drewna. Na szczególną uwagę zasługuje tak łatwo dostępny i często niedoceniany w obliczu orientalnych zapachów olejek rumiankowy.

Według tradycyjnej medycyny Dalekiego Wschodu aromaterapia jest zarówno częścią medycznego systemu leczniczego, jak i profilaktyki w zakresie dobrej kondycji psycho-fizycznej i bieżącego łagodzenia codziennych, drobnych dolegliwości. Współcześnie osiągnięcia medycyny konwencjonalnej (zachodu) sprawiają, że w przypadku choroby, zaufaniem obdarza się medycynę opartą na najnowszych badaniach, natomiast profilaktycznie preferowane są naturalne, domowe sposoby, wykorzystujące naturalne preparaty.

Zapach a świadomość
Niezależnie od sposobów aplikacji olejku eterycznego : wziewnie, kąpiel, masaż, kosmetyki, w pierwszej kolejności olejek eteryczny oddziałuje na zmysł węchu. Wiele reakcji na otaczające zapachy ma charakter podświadomy. W przypadku różnych zaburzeń psycho-fizycznych często „szukamy” jakiegoś zapachu, odczuwając ulgę kiedy go znajdziemy. Zjawisko to, udowadnia kojący wpływ właściwości olejku na zaburzoną równowagę organizmu. Dzieje się tak, ponieważ zapach wędruje włóknami nerwowymi do tych części mózgu, które związane są z intuicją i emocjami. Substancje zapachowe wpływają na równowagę chemiczną organizmu, nastrój i samopoczucie.

Kwiat rumianku
Olejek rumiankowy (Oleum Chamomillae) to olejek eteryczny pozyskiwany z koszyczków kwiatowych rumianku pospolitego (Anthodium Chamomillae). Olejek przygotowany jest metodą tłoczenia na zimno poprzez rozdrobnienie fragmentu rośliny, wymieszanie z odrobiną wody i wyciskanie, oddzielające olejek od wody za pomocą specjalnej wirówki. Olejek charakteryzuje się ciemnoniebieskim zabarwieniem wynikającym z substancji czynnych jak: chamazulen, α-bisabolol, mircen, spiroeter.

Właściwości olejku
  • silne działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe,
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • łagodzi podrażnienia, zmiany trądzikowe,
  • usuwa alergiczne podrażnienia skóry,
  • oczyszczająco i pielęgnująco działa na skórę, 
  • odżywia, ujędrnia, tonizuje,
  • nawilża i wygładza (chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i nadmiernej utracie wody zarówno ze skóry jak i włosów),
 wcierany we włosy:
  • stymuluje cebulki włosów do wzrostu i regeneracji, 
  • ogranicza wypadanie włosów,
  • działa na bezsenność ułatwiając zasypianie,
  • leczy bóle głowy, kaca,
działa:
  • rozkurczowo, przeciwbólowo.


Stosowany przy chorobach skóry : alergii, egzemie, pokrzywkach, suchej skórze, łuszczącej się, swędzącej lub gdy pojawiają się zaczerwienienia albo plamy, oczyszcza, pielęgnuje skórę wrażliwą, czerwoną i spękaną.

Pomocny w przypadku: zranień, oparzeń, owrzodzeń, żylaków kończyn dolnych, odbytu, odleżyn, wyprysków, podrażnień błon śluzowych, wypadających włosach a także reumatyzmie czy bólach mięśni: przed lub po wysiłku.
Po podaniu doustnym wykazują takie działanie również w obrębie przewodu pokarmowego. Dlatego też jest chętnie wykorzystywany jako składnik preparatów stosowanych w zaburzeniach przewodu pokarmowego, szczególnie w przypadku bolesnych skurczów jelit u niemowląt i dzieci. Po wchłonięciu do organizmu składniki olejku wydalają się poprzez nerki – gdzie również wykazują działanie przeciwzapalne. Jest ono jednak znacznie słabsze, dlatego w przypadku zapalenia dróg moczowych olejek można stosować jedynie jako składnik pomocniczy preparatów złożonych. Ze względu na silne działanie antyalergiczne stosowany jest także przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, katarze siennym. Może być stosowany do każdego typu skóry i włosów. Najczęściej jednak polecany jest osobom o skórze suchej, wraz z olejkami : jaśminowym, neroli, różanym poprawiając krążenie, uelastycznienie i ujędrnienie skóry (np. mydło ręcznie robione Stenders, cena: 20,9zł; rumiankowy peeling cukrowy Stenders, cena: 55,9zł).
photo/stenders-cosmetics.pl


Wszechstronne zastosowanie olejku rumiankowego dowodzi, że naturalna esencja pospolitej rośliny, ma ogromne działanie na różnorodne sfery ludzkie. Pozytywnie wpływa na cały organizm. Zdrowie i harmonia są efektem aromaterapeutycznej profilaktyki.

Ewelina Łabuzek
Ilość wyświetleń: 2301

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+