Chemia na talerzu
21 sierpień 2014
Wybieramy w sklepach produkty o dłuższym okresie ważności, ładniejszym wyglądzie i lepszym smaku, co często wiąże się z zastosowaniem w nich chemicznych dodatków dla „ulepszenia” ich właściwości.
Większy zbyt produktów spożywczych zachęca producentów do masowego stosowania coraz rozliczniejszych dodatków. Przeciętny człowiek z wysoko uprzemysłowionego kraju spożywa rocznie około 2 kilogramów chemicznych dodatków.

Chemia a zdrowie
Chemiczne dodatki to nic innego jak związki chemiczne, które maja na celu uzyskanie lepszego smaku, zapachu i wyglądu jak najbardziej zbliżonego do naturalnego. Dodatki te zmieniają często konsystencje produktu, kolor jak i przedłużają termin przydatności do spożycia. Nie byłoby jednak w tym nic złego gdyby nie fakt, że związki te często są szkodliwe dla naszego zdrowia. Pojedynczo badane nie wykazują efektów ubocznych czy niebezpiecznych. Jednak nawet jeśli każdy z nich jest oficjalnie przebadany i zaakceptowany przez normy unijne, codzienne spożywanie ich w różnych produktach w dużych ilościach z czasem wywołuje skutki uboczne w naszym organizmie i powoduje poważne powikłania zdrowotne (najczęstsze to: alergie, problemy jelitowe, bezsenność, anemie). Producenci nie biorą pod uwagę, iż każdy z nas w ciągu dnia spożywa wiele różnych produktów, a każdy z nich posiada inne dodatki. Zdarza się również, że celowo zwiększa się ilość dopuszczalnych dodatków do żywności by poprawić ich wygląd i zachęcić nas do ich kupienia.

Jak podzielić i odróżnić dodatki
Ogólnie dodatki do żywności można podzielić na stabilizatory, przedłużające trwałość produktu, konserwanty, przeciwutleniacze, wszelkie środki spulchniające (emulgatory, zagęstniki) zmieniające konsystencje produktów. Przyjaźnie brzmiące mieszanki aromatyzujące to nic innego jak chemiczne kompozycje smakowo-zapachowe. Jednak niezaprzeczanie najwięcej w żywności jest barwników w których producenci mogą przebierać do woli, ponieważ mają obecnie bardzo szeroki wachlarz możliwości. Wszystkie dodatki ze względu na ich pochodzenie można podzielić na naturalnie i sztuczne. Naturalne pochodzą bezpośrednio z produktów naturalnych. Te identyczne z naturalnymi są syntezowane przez człowieka ale posiadają identyczną strukturę chemiczną jak te naturalne. Sztuczne, jak sama nazwa skazuje, są syntetycznie wyprodukowane i ich struktura różni się całkowicie od naturalnej. Wbrew pozorom sztuczne dodatki mogą być czasem zdrowsze od naturalnych ponieważ ich produkcja jest ściśle kontrolowana i łatwiej podlegają całkowitemu oczyszczeniu.

Nasz świat rozwija się w zastraszającym tempie, co nie zawsze działa na nasza korzyść. Nawet jedzenie traci swoją naturalność na rzecz chemicznych dodatków. Starajmy się jednak rozwinąć naszą świadomość żywieniową, analizujmy skład kupowanych produktów i wybierajmy do naszego menu te z jak najmniejsza ilością sztucznych dodatków. Mam też inną możliwość: przejść na styl eco i dołączyć do fanów zdrowej żywności!

Sabina Słowińska
Ilość wyświetleń: 2067






Google+ Obserwuj w Google+