Cukrzyca ciążowa
22 październik 2013
Problemy zdrowotne w ciąży nie zawsze dają spektakularne objawy, dlatego łatwo machnąć na nie ręką. Tymczasem lekarze alarmują – coraz więcej przyszłych mam zapada na cukrzycę ciążową.
Według europejskich badań na cukrzycę w okresie ciąży cierpi 3-5% kobiet. Liczby te wzrastają, między innymi dlatego, że coraz później kobiety decydują się na dziecko i źle się odżywiają. Po drugie, wykrywalność cukrzycy rośnie - lekarze i pacjentki są jej coraz bardziej świadomi.

Objawy cukrzycy ciążowej
Symptomy, które mogą sugerować cukrzycę ciążową, to wzmożony apetyt i pragnienie, częste oddawanie dużych ilości moczu, nawracające drożdżycowe infekcje pochwy, zaburzenia widzenia, utrata masy ciała, zawroty głowy i wzrost ciśnienia krwi.

Zachorowaniu sprzyja wiek mamy powyżej 35. roku życia i wielorództwo - czyli urodzenie ponad dwójki dzieci (bo ciąża bardzo obciąża trzustkę matki). Do grupy ryzyka należą też kobiety cierpiące na nadciśnienie i te, które chorego na cukrzycę mają w rodzinie.

Jak leczyć cukrzycę w ciąży?
Leczenie cukrzycy ciążowej zaczyna się od wprowadzenia specjalnej diety, która powinien wspomóc niewielki wysiłek fizyczny. Jeżeli dieta i wysiłek nie przynosi efektu leczniczego stosuje się insulinę. Statystyki wykazują, że insulinę stosuje się u około 10–40% kobiet z cukrzycą.

Dieta w cukrzycy ciążowej
Spożywamy coraz więcej przetworzonej bogatej w cukier i tłuszcze żywności - np. fast foody, napoje gazowane, czy słodycze. Jemy nieregularnie: coś małego rano, potem długo nic i najadamy się na noc. To osłabia funkcjonowanie trzustki, zaburza gospodarkę węglowodanową, prowadzi do otyłości, a w efekcie sprzyja pojawieniu się cukrzycy.

Nie pomaga również stres, który podwyższa poziom cukru w organizmie, a także brak aktywności fizycznej. A ruch naturalnie obniża cukier we krwi. Wszystko to sprzyja zostaniu „słodką mamą” jak mówią o sobie kobiety z cukrzycą ciążową na tematycznych forach internetowych.

photo/evitamins.com


Ze zdiagnozowaną cukrzycą w czasie ciąży powinnaś kontrolować ilość spożywanych cukrów prostych. Dokładną dietę ustali opiekujący się tobą specjalista (diabetolog).
Oto najważniejsze zalecenia: 
  • Jedz często (6–8 posiłków w ciągu dnia), za to niewielkie porcje.
  • Postaraj się, by w twoim menu było sporo nabiału, ryb, mięsa, warzyw.
  • Ogranicz cukier i węglowodany proste, czyli takie, jakie znajdują się w białej mące, jasnym pieczywie. Odpowiadają one za gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. w Jedz razowe pieczywo, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną.
  • Z owoców wybieraj te mniej słodkie (czyli raczej porzeczki i jabłka niż arbuzy, gruszki i winogrona).
  • Zamiast słodkich napojów i soków pij wodę.

Justyna Cachel
Ilość wyświetleń: 2810





Google+ Obserwuj w Google+