Dlaczego warto jeść szpinak
28 luty 2015
Zazwyczaj kojarzy nam się z dzieciństwem, jak rodzice wmuszali w nas nieapetyczną, zieloną papkę. Wbrew pozorom, często niedoceniany szpinak, odpowiednio przyrządzony, może być niezwykle smaczny. Ponadto, jego zaskakująco szerokie właściwości zdrowotne stanowią solidny argument, aby codziennie się nim zajadać.
Szpinak jest niskokaloryczny i powinien stanowić podstawę większości diet. Dlatego jedz szpinak, naprawdę warto! To zielone warzywo, odkryte już w średniowieczu, pochodzi z obszarów Presji, czyli dzisiejszego Iranu. Do Europy trafił dopiero w XI wieku, jako lekarstwo dla chorych i osłabionych pacjentów szpitali. Szpinak jest dostępny praktycznie na całym świecie przez okrągły rok.

Zdrowe, zielone, szpinak
Szpinak nie cieszy się dużą popularnością w polskich kuchniach. Często jest podawany w formie nieapetycznej papki, przy obróbce termicznej traci swój soczysto zielony kolor i jest raczej bez smaku. Wbrew pozorom może to być jednak pyszna potrawa i niezastąpiony dodatek do wielu dań. Jego zaleta jest szybki przygotowanie, niska kaloryczność i niezliczone walory zdrowotne. Najzdrowszy i najbardziej efektowny jest ten świeży. Surowe liście szpinaku z powodzeniem zastąpią sałatę w kanapkach lub zieleninę w zdrowych sałatkach. Podany do obiadu lekko przesmażony z dodatkiem czosnku i sera typu feta będzie ciekawą alternatywą dla surówki. Świeży szpinak idealnie łączy się z owocami takimi jak gruszki, winogrona, cytrusy czy truskawki. Może też być bazą dla sosu do spaghetti czy farszu do tarty, pierogów czy naleśników. Aby zachować jego zieloną barwę i apetyczny wygląd, skro liście kilkoma kroplami soku z cytryny.

Mikro i makroelementy
Szpinak jest prawdziwą bombą witaminową. Przede wszystkim stanowi niezwykle bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za transport tlenu do organizmu i odgrywa czołową rolę przy produkcji czerwonych krwinek. Pomaga też walczyć z chorobami takimi, jak na przykład anemia, choroba Alzheimera i Parkinsona.
photo/womansdietnetwork.com


Jako pokarm bogaty w magnez, szpinak jest szczególnie zalecany osobom zestresowanym. Pierwiastek ten wpływa na nasz układ nerwowy – uspokaja i obniża podatność na stres. Ponadto, może pomagać w walce z bólami i zawrotami głowy.

Szpinak jest bogaty w kwasy foliowe, stąd jego częste zastosowanie w dietach dla kobiet ciężarnych. Kwas ten ma pozytywny wpływ na układ nerwowy płodu. Z kolei zawartość witaminy K chroni go przed chorobami układu krążenia.

Dzięki zawartości potasu i witaminy B szpinak przyczynia się do spalania węglowodanów i tłuszczów, jednocześnie przyspieszając przemianę materii i obniżając poziom cholesterolu. Do tego jest bardzo niskokaloryczny, bo 100 g szpinaku to zaledwie około 15 kalorii.

Liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią organizm przed miażdżycą. Dzieje się tak dzięki zawartości przeciwutleniaczy, jak beta-karoten, luteina czy witamina C.

Zawarty w szpinaku wapń stanowi podstawowy budulec kości, szczególnie w okresie ich wzrostu. Dlatego właśnie tak często jest polecany dla dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania.

Antyoksydanty pomagają zachować piękny wygląd skóry i wpływają pozytywnie na nasz układ odpornościowy, chroniąc przed wirusami i infekcjami. Ma tez to dobry wpływ na palaczy i biernych palaczy.



Dzięki zawartości sekretyny szpinak pomoże przy chorobach układu pokarmowego, zapaleniu trzustki czy utrzymujących się zaparć. Wpływa też na proces trawienia poprzez aktywizowanie produkcji soku trzustkowego i pobudzanie pracy hormonu żołądkowo-jelitowego.

Gotowane w oleju liście szpinaku są niczym balsam kojący dla opryszczki, liszai, łuszczycy i wszelkich chorób skórnych.

Natalia Zwolińska
Ilość wyświetleń: 1811





Google+ Obserwuj w Google+