Dieta
21 wrzesień 2014
Wciąż niedoceniane i stosunkowo rzadko podawane na naszych stołach są jednak jednym z najstarszych i najzdrowszych pokarmów. Odpowiednio przygotowane idealnie smakują, wspomagają odchudzanie oraz dostarczają cennych dla organizmu substancji odżywczych. Ponadto są łatwo dostępne i w porównaniu z innych produktami stosunkowo tanie.
Na zdrowie
Kasze są bogate w potas, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni oraz mózgu. Podobnie oddziałuje zawarty w nich kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Usprawniają pracę mózgu, korzystnie oddziałują na układ krążenia, poprawę nastroju, koncentracje i odporność na stres. Regularnie spożywane eliminują skurcze, bezsenność, depresję i problemy skórne, a także zmniejszają uczucie zmęczenia i wyrównują poziom cholesterolu. Są dobroczynne dla naszego serca, wspomagają odporność. Posiadają witaminę E, która chroni organizm przez szkodliwym wpływem wolnych rodników i starzeniem się skóry. Kasze to także źródło żelaza, które buduje hemoglobinę, wpływa na pracę serca, gospodarkę hormonalną oraz poprawną pracę mięśni. Przygotowując posiłek z kaszą wzbogaćmy danie o surówkę bogatą w witaminę D, taka kompozycja zwiększy przyswajalność dobroczynnego żelaza. Podobnie kasza w towarzystwie chudego mięsa i roślin strączkowych lub nabiału dostarcza nam większa ilość korzystnego dla nas białka.

Którą wybrać
  • Manna- idealna dla dzieci, rekonwalescentów oraz w przypadku niestrawności i gorączki. Dobrze smakuje z zupą mleczną lub na gęsto z konfiturami lub sokiem
  • Gryczana– wspomaga odchudzanie i pomaga przy kłopotach jelitowych. Wzmacnia i oczyszcza organizm. Idealnie komponuje się z duszonym mięsem, grzybami lub jako farsz.
  • Jaglana– wskazana dla alergików i osób cierpiących na niedokrwistość ponieważ posiada dużo żelaza oraz witaminy B. Ma jednak mniej błonnika i nie zawiera glutenu. Co ciekawe zawiera krzemionkę, wspomagającą stawy. Działa korzystnie na skórę, włosy oraz paznokcie. Idealna jako dodatek do zup. Dobrze smakuje zapiekana z owocami lub twarogiem.
  • Kuskus–sprawdza się idealnie jako dodatek do sałatek, zup i deserów. Ma delikatny, orzechowy smak.
  • Kukurydziana- wpływa na odporność organizmu, zwalcza drobnoustroje, wzmacnia wzrok i nie powoduje alergii. Dobrze komponuje się z gulaszem , zupami oraz zapiekankami, z cebulką i żółtym serem. W Ameryce Południowej przygotowuje się z niej placki i tortille.
  • Jęczmienna- wyróżnia się trzy jej typy: pęczak, kaszę jęczmienną perłową oraz łamaną. Pierwsza jest nieco większa, a dwie pozostałe drobniejsze. Ma wiele zastosowań, zarówno do warzyw, mięs jak i do zapiekanek oraz sałatek.
  •  
Każda z kasz ma swój specyficzny smak oraz właściwości. Warto dobrać tą, która najbardziej nam przypadnie do gustu i zastąpić nią tradycyjne ziemniaki, by od czasu do czasu urozmaicić nasze posiłki

Sabina Słowińska
Ilość wyświetleń: 2006

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+