Eko
7 styczeń 2013
Yerba mate to herbaciany napój wywodzący się z Ameryki Południowej. Zawiera wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, którego odpowiednikiem w Europie jest mocna herbata czy kawa.
Do dziś herbaciany napar sączony jest przez Indian z Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Do picia tego charakterystycznego wywaru służy tykwa i Bombilla (słomka z bambusa). W naszym kraju yerba mate stała się popularna dzięki programowi Wojciecha Cejrowskiego, który podczas swoich podróży rozsmakował się w napoju, chwaląc jego wspaniałe działanie na wizji. Napar zyskał rzesze zwolenników, gdyż zawiera nie tylko dużą dawkę kofeiny, ale też witaminy.

Lecznicza
Yerba mate ma niezwykle właściwości zdrowotne. Ze względu na dużą zawartość kofeiny (jak też jej pochodnych: teobrominy i teofiliny) ma działanie pobudzające, pozwala przezwyciężyć zmęczenie psychiczne i fizyczne. Mate jest też bogata w: magnez, mangan, potas oraz witaminy: A, B1, B2, C, E. Jest przeciwutleniaczem, zapobiega też otyłości, wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego, działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwnowotworowo. Dzięki działaniu moczopędnemu, pozwala złagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego.

Niezbędne akcesoria
Do picia yerba mate potrzebujemy specjalnego naczynia, najpopularniejsze są te wykonane z tykwy, drewna, lub ceramiki. Sklepy oferują ogromny wybór tykw, możesz znaleźć zwyczajne, barwione, bogato zdobione, obite w skórę. Oczywiście napar można pić także w zwyczajnym kubku, jednak tykwy nadają mate egzotyczny charakter i dzięki nim parzenie, i picie naparu staje się pewną ceremonią. Koszt tykwy wynosi od 30 do 100 zł. Gotowy napar jest wypijany przez rurkę z filtrem, która nazywa się po hiszpańsku Bombilla.

Zza oceanu
Prawdziwej yerba mate nie kupimy w zwyczajnych herbacianych torebkach, a nawet nie znajdziemy w żadnym sklepie spożywczym. Suszonych liści należy szukać w wyspecjalizowanych herbaciarniach, bądź przez Internet. Nie zapomnij też o specjalnym naczyniu i rurce. Dla przykładu 500 g. suszonej, orginalnej yerba mate powinno kosztować około 30 zł.

Parzenie
Najprostszy sposób przygotowania yerba mate: włóż Bombillę do naczynia, nasyp yerba mate (od 1/2 do 3/4 objętości naczynia), na koniec zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą (najlepiej 75-80 stopni). Dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z yerba mate, tradycyjnie przygotowany napar może być zbyt gorzki, dlatego na początek najlepiej kupić yerba mate o łagodnym smaku (suave, mild) i wsypywać mniejszą ilość suszonych liści do tykwy (1/4 do 1/2 objętości). Można napar osłodzić, dodając cukier, miód lub szczyptę stewii, otrzymując tym samym tzw. mate dulce (słodkie mate).

Paulina Nowak
Ilość wyświetleń: 2344

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+