Eko
25 listopad 2012
Możemy segregować śmieci, wybierać rower zamiast samochodu, czy jeść warzywa z własnej uprawy. Moda na wszystko, co jest eko, bio itd. opanowała dużą część populacji. Czy jednak otoczenie wspiera takie inicjatywy? Czy we współczesnym świecie łatwo jest być wyznawcą eko trendu?
Mieszkając w mieście takim, jak Wrocław mamy oczywiście możliwość prowadzenia własnych upraw, np. na działce. Jest to jednak zdecydowanie trudniejsze niż w przypadku osób zamieszkujących wsie czy mniejsze miejscowości. Jeśli więc nie mamy odpowiedniego miejsca, ani – jak to zazwyczaj bywa – czasu na eko hodowlę czy przygotowywanie tzw. „zdrowej żywności”, możemy odwiedzać eko restauracje. We Wrocławiu jest ich niemało.

Restauracja

Jedną z takich restauracji jest Machina Organika. Potrawy tam przygotowywane są świeże, większość z nich jest bezglutenowa, a powstają na bazie ekologicznych owoców i warzyw.

Innym lokalem oferującym podobne potrawy we Wrocławiu jest Nalanda – Księgarnia, Kawiarnia, Vegedajnia. Gotuje się tam potrawy według „pięciu przemian”.

Ponadto potrawy ze świeżych produktów serwuje również Czajownia. Można tam też smakować herbaty sprowadzane bezpośrednio z plantacji na całym świecie.

Kawiarnie, sklepy, jarmarki
 

Jarmark ekologiczny we Wrocławiu
fot. ekojarmark.pl

Miejsc szczycących się ekologicznym menu jest coraz więcej, ale dla miłośników ekologicznego trybu życia Wrocław oferuje również inne miejsca spotkań. Jednym z nich jest Falanster, który łączy w sobie kawiarnię, galerię, księgarnię oraz sklep fair trade.

Poza tym, organizowane są również jarmarki ekologiczne, gdzie można nie tylko zakupić produkty organiczne, ale również spróbować potraw przygotowywanych z naturalnych składników. Podobne do jarmarków – eko bazary także cieszą się popularnością. Warto również pamiętać, aby w sklepach wybierać produkty oznaczone certyfikatem, np. „Jakość Tradycja”. Aby otrzymać taki certyfikat, towar musi charakteryzować się wysoką jakością oraz tradycyjnym składem lub sposobem wytwarzania.

Oczywiście bycie eko nie jest obowiązkiem. Jeśli jednak odpowiada nam eko-życie, otoczenie z każdym dniem coraz bardziej ułatwia podążanie za tym trendem. Coraz więcej jest ścieżek rowerowych, sklepów z produktami organicznymi, klubokawiarni z dostępną tam literaturą na temat biorolnictwa, żywności organicznej czy fair trade. Pozostaje mieć nadzieję, że eko trend nie przeminie tak szybko, jak przemijają trendy w modzie.

Magdalena Kulik
Ilość wyświetleń: 3136

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+