Francja elegancja
26 listopad 2012
Co warto przywieźć z podróży z Francji, aby jeszcze przez długi czas karmić zmysły wspomnieniami o przeżytych przygodach?
Południowo - wschodnia Francja to region znanego pasma górskiego z: Alpami Nadmorskimi, Prowansalskimi, Wysokimi i Delfinackimi, a także Sabaudią. Pośród wielu szczytów trzy- i czterotysięczników wznosi się najwyższa góra Europy - Mont Blanc (4807 m n.p.m.), której wierch zdobył sam Kordian, bohater dramatu romantycznego Juliusza Słowackiego. Piękno alpejskiej przyrody, mnóstwo dobrze przygotowanych tras narciarskich i wędrówkowych, bogate oferty uzdrowisk czynią region szczególnie atrakcyjnym dla turystów i miłośników sportów zimowych. Ich fala z pewnością zaleje francuskie obszary w najbliższym sezonie zimowym.

Najlepsi projektanci na wyciągnięcie ręki
 

Butik Chanel na rue Cambon w Paryżu
fot. usefulparisguide.blogspot.com

Bez wątpienia najbardziej ekskluzywnym francuskim towarem eksportowym są oryginalne perfumy i wody toaletowe najlepszych marek (np. Yves Saint Laurent, Chanel, Lanvin, Givenchy, Jean Paul Gaultier). Podczas pobytu na terytorium Republiki Francuskiej warto zakupić flakon wyrafinowanego zapachu z powodu znacznie niższych cen w stosunku do kosztów na polskim rynku. Będąc we Francji, która pęka w szwach od ilości butików największych projektantów (np. Giuseppe Zanotti, Fendi, Dior, Gucci, Ralph Lauren, Chloe, Kenzo, Prada, Louis Vuitton) trudno oprzeć się zakupowemu szaleństwu. Dla miłośników mody okres poświąteczny stanowi najlepszy moment na buszowanie po sklepach i wcale nie oznacza, że należy przygotować gruby portfel. Ze względu na posezonowe wyprzedaże kolekcji można „upolować” szykowną odzież, obuwie i akcesoria w bardziej przystępnych cenach.

Francja od kuchni
 

fot. msanatullov.com

Natomiast francuskie delicje kulinarne z pewnością zadowolą podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Dumą państwa jest produkcja kilkuset znakomitych gatunków sera. Warto przywieźć z Francji kilka porcji wybranych rodzajów, które wyróżniają się intensywnością zapachu i wyrazistością smaku na tle serów dostępnych w polskich marketach. Podobnie jak w innych państwach basenu Morza Śródziemnego w Republice Francuskiej uprawia się oliwki oraz produkuje wina. Na ogół północne winnice specjalizują się w znakomitych winach białych, a na południu powstają wspaniałe wina czerwone. We Francji dominuje tradycja nadawania nazwy wina związanej z miejscem powstania, a nie jak u pozostałych winiarskich potentatów w odniesieniu do gatunku szczepu winogrona, z którego zostało wytworzone. Kraj słynie także ze sporządzania cydru, czyli napoju alkoholowego, powstałego w wyniku fermentacji dojrzałych jabłek. Trunek idealnie gasi pragnienie.

Francja stanowi bogactwo wielu wartych nabycia towarów, ale nie ma wątpliwości, że po powrocie z wyprawy największą radość kobiecie sprawi wyjęcie z walizki markowej bluzki i wyjątkowego flakonu perfum.

Paula Praszkiewicz
Ilość wyświetleń: 5123






Google+ Obserwuj w Google+