Jak nakarmić mózg?
3 grudzień 2012
Pamięć, czyli zdolność do rejestrowania bodźców przez mózg, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Obok regularnego treningu umysłu i prowadzenia zdrowego trybu życia kluczową rolę, w zapobieganiu problemom z pamięcią, odgrywa odpowiednia dieta.
Węglowodany

Umysł nieustannie odbiera bodźce, przetwarza je i koduje. Sprawny przebieg tego procesu jest zależny od pokładów energii w ludzkim organizmie. Głównym źródłem paliwa są węglowodany. Ich lepszą odmianę stanowią węglowodany złożone, czyli cukry, które są wolno trawione przez układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu uwalnianiu glukozy do krwi, organizm może cukier lepiej spożytkować. Źródłami węglowodanów złożonych są przede wszystkim: kasze, zboża, pestki, ryż brązowy, warzywa korzeniowe, rośliny strączkowe.
 

fot. Christian Darkin footage.shutterstock.com

Flawnoidy

Na rozwój pamięci pozytywnie wpływają flawonoidy, które zapobiegają pękaniu połączeń między neuronami i w konsekwencji redukują problem zaburzeń pamięci. Skupiskami flawonoidów są: zielone warzywa liściaste, czerwone owoce, czerwone wino, herbata.

Tłuszcze

Funkcję energetyczną pełnią także tłuszcze, wśród których znajdują się kwasy omega 3, które usprawniają przepływ bodźców nerwowych w centralnym układzie nerwowym. To z kolei podnosi zdolność intelektualną i sprawność zapamiętywania przez całe życie. Kwasy omega 3 znajdują się w: rybach, owocach morza, olejach roślinnych, nasionach lnu.

Lecytyna

Lecytyna to fosfolipid (fosfotłuszczowiec), w którego skład wchodzi cholina pobudzająca system nerwowy do pracy i wzmacniająca przekaz bodźców pomiędzy komórkami nerwowymi. Tym samym substancja poprawia aktywność umysłową. Lecytyna zawarta jest w soi, orzechach, kiełkach pszenicy.

Białko

Białko, podstawowy budulec mózgu, odpowiada za tworzenie, regenerację i utrzymanie komórek nerwowych oraz połączeń między nimi, w efekcie czego niweluje utrudnienia w przechowywaniu informacji. Białka zawierają się głównie w: mięsie, rybach, jajach, przetworach mlecznych.

Sole mineralne

Funkcję regulującą spełniają natomiast poszczególne sole mineralne. Potas oraz żelazo odpowiadają za dostarczenie tlenu do mózgu. Tlen uwalnia organ od bólu, działa na niego relaksacyjnie, w efekcie czego poprawia jakość pracy umysłu. Źródłami potasu są: zielone warzywa liściaste, suszone owoce, owoce z krajów południowych, natomiast skarbnicę żelaza stanowią: zielone warzywa liściaste, orzechy. Cynk jest zasadniczym czynnikiem kontrolującym sprawność komunikacji pomiędzy komórkami nerwowymi w mózgu, utrzymanie tego pierwiastka w organizmie na odpowiednim poziomie usprawnia zdolność procesów poznawczych, a także uczenia się. Cynk zawarty jest głównie w: owocach morza, mięsie, zbożach, orzechach.

Witaminy

Regulującą funkcję w organizmie spełniają również witaminy. Właściwości przeciwutleniające spełniają witaminy A, C i E, które neutralizują wolne rodniki negatywnie wpływające na zdrowe komórki np. nerwowe odpowiedzialne za magazynowanie informacji. Witamina C wpływa również na rozwój neuronów. Witaminę A można odnaleźć w: przetworach mlecznych oraz owocach bogatych w karoteny, witaminę C w: zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych, dzikiej róży, z kolei witaminę E w: olejach roślinnych, zbożach. Witaminy z grupy B regulują metabolizm (reakcje biochemiczne umożliwiające przemianę materii i energii) przekaźników nerwowych, dzięki czemu neuroprzekaźniki skuteczniej transportują informacje pomiędzy neuronami, co przyspiesza proces zapamiętywania. Warto zwrócić uwagę na niacynę- witaminę B3, która przez obniżanie poziomu cholesterolu przeciwdziała sklerozie prowadzącej do obumierania neuronów odpowiedzialnych za pamięć. Witaminy z grupy B mają swoje źródła w: drożdżach, przetworach mlecznych, zbożach.

Dobrze zbilansowana dieta, może skuteczniej usprawnić pamięć niż suplementy w pastylkach. Modyfikacja nawyków żywieniowych z pewnością korzystnie wpłynie na kondycję mózgu, zapewniając długotrwałą pamięć.

Paula Praszkiewicz
Ilość wyświetleń: 3211






Google+ Obserwuj w Google+