Dieta
31 grudzień 2012
Karnawał jest czasem zabawy i radości, a doskonałe, modne drinki mogą tę zabawę urozmaicić. Pamiętajmy, że alkohol ma być tylko dodatkiem do imprezy, a nie jej podstawą.
DRINKI

Pina Colada

Ten słodki, śmiatankowo-ananasowy drink został uznany za w roku 1978 za drink narodowy Puerto Rico.
 

fot. robdrinki.pl

Składniki:
  • 30 ml białego rumu,
  • 30 ml mleczka kokosowego,
  • 90 ml soku ananasowego,
  • 3 cząstki świeżego ananasa,
  • 5 kostek pokruszonego lodu.

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki – z wyjątkiem cząstek ananasa - zmiksuj w blenderze.
  • Zmiksowane składniki przełóż do dużego kieliszka.
  • Kieliszek udekoruj ananasem.

Margarita

Ten drink pochodzi z Meksyku. Do tej pory powstało wiele jego wariacji, choć najpopularniejszą jest ta na bazie likieru typu triple sec i soku z limonki.
 

fot. pixelatedcrumb.com

Składniki:
  • 40 ml tequili,
  • 20 ml likieru typu triple sec,
  • 20 ml soku z limonki (ewentualnie cytryny),
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:
  • Brzeg kieliszka przetrzyj lionką, postaw go do góry nogami na spodu wypełnionym gruboziarnistą solą i odstaw, aby sól dobrze przyschła do brzegów kieliszka.
  • Kostki lodu pokrusz i wrzuć do shakera.
  • Dolej tequilę, sok z limonki i likier.
  • Potrząsaj shakerem przez kilka sekund.
  • Przelej do kieliszków – uważaj, aby nie naruszyć soli.
Mojito

Ten kubański drink zyskał rozgłos dzięki samemu Ernestowi Hemingwayowi.
 

fot. kuchnia.deante.pl

Składniki:
  • 45 ml białego rumu,
  • 2 gałązki mięty,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 90 ml wody gazowanej,
  • sok z połowy limonki,
  • 4 kostki lodu.

Przygotowanie:
  • Na dnie szklanki rozgnieć listki mięty z kilkoma cząstkami limonki i cukrem (cukier ma się rozpuścić).
  • Dołóż kostki lodu, dolej biały rum, sok z limonki i napełnij szklankę woda gazowaną.
  • Wymieszaj wszystko dokładnie. • Szklankę (najlepiej przezroczystą, wysoką) udekoruj łodyżką z listkami mięty i plasterkiem limonki.

KOKTAJLE

Aksamitny brzask

fot. weddingbycolor.com

Składniki:
  • 2 plastry świeżego ananasa,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 ml winiaku,
  • 10 ml słodkiej śmietanki,
  • pokruszony lód.

Przygotowanie:
  • Pokrusz lód i wypełnij nim kieliszki do 1/3 ich wysokości.
  • Plastry ananasa pokrój na niewielkie kawałki i zmiksuj je z cukrem.
  • Dodaj alkohol i śmietankę, krótko miksuj na najniższych obrotach miksera (blendera).
  • Napój przelej do kieliszków.

Słoneczny drink
 

fot. scienceofdrink.com

Składniki:
  • 30 ml likieru miętowego,
  • 10 ml likieru chartreuse.

Przygotowanie:
  • Likier miętowy nalewaj powoli, po wypukłej stronie łyżeczki, do kieliszka.
  • W ten sam sposób wlej likier chartreuse.

Żar tropików
 

fot. delish.com

Składniki:
  • 30 ml pomarańczowego likieru curaçao
  • 20 ml likieru wiśniowego,
  • woda sodowa (ewentualnie gazowana),
  • kilka kostek lodu,
  • plasterki brzoskwini do dekoracji.

Przygotowanie:
  • Zmiksuj kostki lodu.
  • Do zmiksowanego lodu wlej curaçao i likier.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką barową.
  • Przez sitko przelej do szklanek, dopełnij je zimną wodą sodową.
  • Szklanki udekoruj brzoskwinią.

Życzę miłej zabawy już podczas przygotowywania drinków!

Sabina Sosnowska
Ilość wyświetleń: 4763

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+