Magiczna moc glonów
8 marzec 2013
Spotykamy je w codziennej diecie, są między innymi składnikiem sushi. Jednak częściej nakładamy je na ciało w formie maseczki, wspierając tym samym utratę zbędnych kilogramów.
Algi, czyli warzywa morskie są źródłem wszelkich minerałów i mikroelementów występujących w wodach słonych. Zawarty w nich chlorofil przyśpiesza proces usuwania toksyn z organizmu, zmniejsza poziom cholesterolu, wspomaga utratę masy ciała, a także likwiduje obrzęki. Warto zatem wprowadzić różne rodzaje glonów do codziennej diety.

Jeśli komuś nie odpowiada jedzenie alg w ich naturalnej formie, zawsze może przyjmować je w postaci tabletek. W tym charakterze możemy spotkać Chlorelle i Spirulinę, których 60% - 70% składu stanowią pełnowartościowe białka. Są one bogatym źródłem wszystkich witamin z grupy B, włącznie z witaminą B12, która bardzo rzadko występuje w roślinach oraz witamin C i E, a także karotenu. Różnice? W Spirulinie znajduje się więcej jodu niż w Chlorelli, co jest dość istotne z punktu widzenia osób, które mają problemy z tarczycą. Ta druga zawiera mniej białka, ale znacznie więcej żelaza, chlorofilu oraz kwasów nukleinowych. Chlorella, przede wszystkim znana jest ze wspomagania usuwania toksyn z organizmu, gdyż zawiera czterokrotnie więcej chlorofilu niż Spirulina. Świetnie sprawdza się dla osób mających problemy z zatwardzeniem i chcących oczyścić organizm. Natomiast Spirulina wzmacnia odporność oraz jest częstym suplementem diety.

photo/pigminghealth.com


Warto zatem wzbogacić swoje menu o glony, gdyż dzięki nim możemy zachować swą młodość i zdrowie. Przyjmowanie suplementów diety jak Spirulina wpływa na poprawę prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego, a Chlorella umożliwia naprawę komórek nerwowych.
Warto obie algi (nawet w postaci tabletek) spożywać jednocześnie.

Anna Pasternak
Ilość wyświetleń: 2711






Google+ Obserwuj w Google+