Nadwaga w ciąży
10 kwiecień 2013
Jeśli w czasie ciąży zyskałaś na wadze więcej kilogramów niż zaleca lekarz, oznacza to, że jak najszybciej powinnaś zmienić nawyki żywieniowe. Zobacz, jak postępować, jeśli zmagasz się z nadwagą w czasie ciąży.
Mniej tłuszczu
Unikaj frytek, hamburgerów, panierowanych piersi kurczaka i innej ociekającej tłuszczem żywności. Wybieraj produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, np. pełnoziarniste kanapki z dodatkiem pieczonej piersi kurczaka z pomidorami i sałatą.

Mleko? Tylko odtłuszczone
W czasie ciąży wskazane jest, abyś codziennie spożywała co najmniej 4 porcje produktów mlecznych. Jednakże produkty te nie mogą zawierać więcej niż 2% tłuszczu w 100g. Tylko w ten sposób zmniejszysz ilość spożywanych kalorii. W związku z tym wybieraj niskotłuszczowe lub beztłuszczowe sery lub jogurty.

Nie dla soków
Ogranicz spożywanie słodkich soków. Słodzone soki, napoje owocowe, mrożona herbata, lemoniada lub sproszkowane mieszanki napojów zawierają dużo pustych kalorii. Wybierz wodę mineralną. Oczywiście bezsmakową.

Sól – biała śmierć
Pod żadnym pozorem nie dodawaj soli do żywności. Sól powoduje zatrzymanie wody w organizmie i cellulit wodny.

photo/lifeandstylemag.com

Przekąski?
Tak, ale tylko te zdrowe. Ogranicz słodycze i wysokokaloryczne przekąski. Ciastka, cukierki i chipsy mają dużo kalorii i niewiele wartości odżywczych. Zamiast tego spróbuj świeżych lub suszonych owoców i niskotłuszczowych jogurtów.

Tylko zdrowe tłuszcze
Odzwyczaj się od smażenia na oleju lub maśle. Wybierz oliwę z oliwek. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego twojego maluszka.

Monika Majewska
Ilość wyświetleń: 2684






Google+ Obserwuj w Google+