Kosmetykopedia
29 grudzień 2012
Od kilku miesięcy w kosmetycznym świecie obserwuje się prawdziwy boom na produkty z pewnym niezwykłym olejem. Substancja o tajemniczej nazwie i bardzo korzystnych właściwościach. Półki drogerii uginają się od produktów do ciała czy włosów, które zawierają go w swoim składzie. Tą niezwykłą substancją jest olej arganowy, który w składzie na etykiecie kosmetyku znajdziemy pod nazwą INCI - Argenia Spinoza Nut Oil.
Olej arganowy pochodzi z Maroka, dokładnie z jego południowo-zachodniej części. Na tych obszarach rośnie tzw. Drzewo Życia – drzewo arganowe, żyjące od 125 do 450 lat. Swoje pierwsze owoce, z których nasion otrzymywany jest olej, daje po około 40-60 latach. Do otrzymania ok. 1l oleju arganowego niezbędne jest mniej więcej 30 kg owoców.

Dawniej olej wytłaczano z nasion ręcznie, teraz ręcznie rozłupywane są tylko skorupy owoców, a tłoczenie oleju na zimno odbywa się mechanicznie. Z nasion uzyskać można dwa rodzaje oleju o barwie: złoto-brązowej (spożywczy) i lekko czerwony (przemysłowy).
Ta substancja aktywna w 80% składa się z kwasów głównie Omega-6 i Omega-9, które stymulują prawidłowe działanie bariery naskórka. Wpływają na utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry, wspomagają procesy regeneracji naskórka oraz uzupełniają niedobór substancji tłuszczowych. W oleju jest o wiele więcej witaminy E niż w oliwie z oliwek. Witamina ta przenika przez warstwę rogową skóry, chroni błony komórek, ogranicza występowanie stanów zapalnych i podrażnień. Tokoferole, polifenole i karotenoidy zawarte w oleju są silnymi przeciwutleniaczami, substancjami przeciwdziałającymi wolnym rodnikom. Znajdziemy w nim również witaminę F, wspomagającą proces gojenia ran, oraz regulująca pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zapobiega ona powstawaniu zaskórników.

photo/zlotomaroka.pl

Czysty olej arganowy można stosować bezpośrednio na skórę, czy używać go do masażu ciała. Jego składniki zapewniają skórze jędrność i elastyczność, ochronę przed szkodliwymi czynnikami z zewnątrz i procesami starzenia. Po jego użyciu blizny spłycają się, wyrównuje się koloryt skóry i zmniejsza się widoczność cellulitu.
Olej wtarty w paznokcie i wał wokół paznokciowy sprawia, iż stają się one mocniejsze, mniej łamliwe, a problem odstających skórek znika.
Prócz ciała olej arganowy można stosować również na włosy. Dzięki składniom oleju będą one ochronione przed szkodliwym działaniem słońca, mocniejsze, zdrowsze i bardziej lśniące.

Olej arganowy jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych m.in.:
  • olejku do twarzy i szyi Galenic Argane w cenie ok.100zł,
  • kremu do twarzy na dzień i na noc Ziaja Bio-olejek arganowy w cenie ok. 7-9zł,
  • ujędrniającym kremie na noc Dermika Renea w cenie ok. 40-60zł,
  • balsamie odżywczym Yves Rocher w cenie ok.50zł,
  • balsamie odżywczo-renergizującym Eveline Extra Soft w cenie ok. 15-20zł,
  • kremowym balsamie Dove Pro Age w cenie ok.15zł,
  • szamponie z minerałami z Morza Martwego Apis w cenie ok. 15zł,
  • odżywce do włosów Oil Miracle Gold Shimmer Treatment Schwarzkopf w cenie ok.30-40zł.
Anna Pytel, chemik
Ilość wyświetleń: 3111

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+