Prawdy i mity o higienie jamy ustnej
3 listopad 2013
Zdrowy, ładny uśmiech to ozdoba twarzy i atrybut urody. Zwykła pielęgnacja zębów to nic takiego i każdy wie, jak to robić. Na pewno? Niektóre z powszechnych opinii na temat dbania o uzebienie nie mają nic wspólnego z prawdą. Które z popularnych stwierdzeń to fakty, a które – mity?
Zdrowe zęby to zdrowy organizm – FAKT
Brak odpowiedniej higieny jamy ustnej przyczynia się do namnażania bakterii odpowiedzialnych za choroby zębów. Przypadłości te (oprócz ich oczywistego negatywnego wpływu na wygląd zębów) mogą prowadzić do infekcji, które nie pozostają obojętne dla stanu zdrowia organizmu i przebiegu chorób ogólnoustrojowych (cukrzyca, choroby reumatyczne i sercowo-naczyniowe).

Zdrowe zęby powinny być koloru białego – MIT
Na barwę zęba ma wpływ skład chemiczny szkliwa, m.in. ilość wapnia i fosforu, jego przejrzystość czy kolor kości, która znajduje się pod nim, czyli zębiny. Zdrowe zęby mogą mieć nie tylko barwę białą, ale i żółtą czy szarą. Wiele zależy po prostu od twoich genów. Nie poszczęściło ci się? Na pocieszenie możemy dodać, że okazuje się, że to zęby kremowe czy lekko żółtawe są najmniej podatne na ubytki próchnicze. Absolutnie śnieżnobiałe uśmiechy to najczęściej efekt wybielania, a nie dobrego urodzenia czy utrzymywania higieny przez ich posiadaczy.

Po 3 miesiącach używania żadna szczoteczka nie usuwa dokładnie nalotu z zębów – FAKT
Nawet najbardziej profesjonalna szczoteczka traci okres przydatności po 2-3 miesiącach. Wyeksploatowane włosie niedokładnie usuwa nalot, a wysiłek poświęcony szczotkowaniu w dużej mierze idzie na marne. O wymianie szczoteczki przed czasem należy pomyśleć, jeśli trapiły nas przeziębienia lub infekcje – na szczoteczce prawdopodobniej pozostały drobnoustroje chorobotwórcze.

Zębom szkodzą wyłącznie kwaśne potrawy – MIT
Dieta ma duży wpływ na stan zdrowia zębów. Spożywane produkty mogą prowadzić do uszkodzeń szkliwa – nie odnosi się to jednak wyłącznie do pokarmów o kwaśnym smaku. Nawet produkty uchodzące za zdrowe (owoce, warzywa, soki owocowe, dressingi do sałatek) mogą powodować erozję szkliwa. W ich składzie znajdują się bowiem kwasy zmiękczające szkliwo. Aby bronić przed nimi zęby, należy systematycznie myć je specjalnymi pastami.

photo/bloginity.com


Dzieci nie mogą używać tej samej pasty do zębów, co dorośli – FAKT
Zwykłe pasty przeznaczone dla dorosłych mają w składzie dosyć dużo fluoru, który najmłodszym może zaszkodzić. Budowa ich uzębienia i zapotrzebowanie na fluor jest odmienne. Pasta „dla dorosłych” może spowodować u dzieci plamy na szkliwie, a nawet zatrucia. Szczególnie, że część pasty przy myciu nieświadomie połykamy.

Niewielkie przekąski między posiłkami nie wpływają na zdrowie zębów – MIT
Nawet mała przekąska zawierająca cukry powoduje wyraźne obniżenie pH w ustach, a co za tym idzie – powstawanie osadu i płytki nazębnej. Spożycie węglowodanów przyczynia się do produkcji kwasów przez bakterie, które rozpuszczają minerały w szkliwie zębów. W rezultacie dochodzi do erozji szkliwa lub próchnicy. Aby im zapobiec po przekąsce zaleca się opłukanie ust wodą lub żucie bezcukrowej gumy, która poprzez stymulację wydzielania śliny redukuje ryzyko powstania osadu na zębach.

Justyna Cachel
Ilość wyświetleń: 2713






Google+ Obserwuj w Google+