Dieta
15 marzec 2013
Komosa ryżowa lub inaczej ryż peruwiański to roślina od dawien dawna znana i uprawiana w krajach Inków oraz Azteków. To rewelacyjny składnik wegetariańskich czy wegańskich potraw – ponadto posiada działanie przeciwrakowe!
Ta niezwykła roślina nie posiada glutenu, ma bardzo niski indeks glikemiczny, a zatem nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki czemu nie będziemy miały ochoty podjadać między posiłkami, a przede wszystkim sięgać po słodycze. To idealny produkt dla osób odchudzających się, jak również dzieci, cukrzyków i osób zmagających się z celakią.

Same korzyści?
Quinoa zawiera magnez, miedź, żelazo, fosfor i wapń, a także witaminy z grupy B, które odpowiadają za stan twojej skóry, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i uspokajają w sytuacjach stresogennych. Zawiera ona niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jak również kwasy Omega 3 czyli pogromcę wolnych rodników, odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Błonnik, korzystny w trakcie zaparć, oczyszcza organizm, a przede wszystkim jelito grube, z toksyn.

photo/slate.com


Jednocześnie znajdziesz tu także niezbędną witaminę E, która podobnie jak kwasy tłuszczowe jest skutecznym antyoksydantem, jak również gwarantuje strukturalną stabilność komórek ciała. Co ciekawe komosa zawiera więcej wapnia aniżeli mleko i jest ono o wiele bardziej przyswajalne niż te, które znajduje się w mleku od krowy, a zatem to rewelacyjne rozwiązanie dla osób, które nie tolerują laktozy.

Spróbuj, a sama przekonasz się o wyjątkowych właściwościach tej rośliny, delikatny smak i jej prozdrowotne działanie przyniosą ci same dobrodziejstwa.

Jarosława Wylotek
Ilość wyświetleń: 3719

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+